ABOUT

GALERIE THEOBALDS BOOTHUISJE

Historiek van het Art Nouveau gebouw


Rond 1900 heeft stadsarchitect Theobald Vanhille in opdracht van de familie Declercq een huis ontworpen voor het zeer smalle kavel (2.60 meter), dat resteerde tussen de reeds aanwezige bebouwing in de Vlaanderenstraat.

Hier verrees, naar men zegt, 't smalste pandje van de stad Oostende.


Theobald Vanhille (zie ook de Muziekkiosk op het Wapenplein) ontwierp een Art Nouveau-gevel. In de top ontwaart men het wapen van de Stad Oostende! Geïnspireerd door Horta zie je organische motieven: schelpen, ranken, rondingen en sierlijke zweepslagvormen. Op het tweede verdiep is een klein halfrond balkon met ijzeren staanders waarop eertijds een ronde glas-in-lood luifel rustte. Op het eerste verdiep steekt zeer markant de boeg van een boot naar voren, vandaar de naam 'Boothuisje'.De 'binnenkant' van het boothuisje is in hoofdzaak authentiek. 'Kroonjuweel' is de originele royale trappartij die in een fraaie wenteling drie verdiepingen hoog oprijst. Verderop in het huisje heeft alle schrijnwerk (trapleuning, deuren, lijsten en planken vloeren) de originele nature uitstraling behouden. We zien in de kamers de oorspronkelijke eenvoudige moulures en heldere, wit gestucte wanden.


In 1981 werd het pand officieel geklasseerd. Niettegenstaande deze mooie status stond het er eind negentiger jaren zeer beroerd bij. Leo Kuipers uit Eindhoven kocht het in 2000 met de droom er een 'Kunsthuis' van te maken.


In 2001/2002 is het pand van onder tot boven gerestaureerd. De Oostendse architect Tom van Mieghem heeft een fundamentele renovatie doorgevoerd waarbij hij getracht heeft 'oud' en 'nieuw' respectvol in balans te brengen. Alles in nauw overleg met dienst Monumenten.


Een opmerkelijk nieuw element is achterin  te vinden. Daar daal je af naar kelderniveau en ervaar je na de smalle inkom een aangenaam verrassende ruimtelijkheid: het pandje wordt achterin breder en er is daglicht gecreëerd boven de plek waar vroeger een klein binnenkoertje was. Verder is op de eerste overloop van de trap de oude buitenmuur naar het koer-oppervlak weggehaald. Ook vanaf die overloop heb je nu weldadig zicht op de nieuw geschapen ruimte.In 2017 wordt het pand aangekocht door vzw MedusaArts.

Irène Philips heeft er haar Art Studio en is artistiek leidster van de projekten die er plaatsvinden. 

Eind 2019 wordt vzw MedusaArts ontbonden en overgenomen door de Stichting van Openbaar Nut, "MedusaArts, Aerens-Philips Foundation". Vanaf januari 2020 worden alle activiteiten door de SON verdergezet en een nieuwe verdieping werd geopend met werken uit de vaste collectie waaronder vooral kunstwerken van Roland Devolder.EXPO PERMANENT WERK en OPEN ATELIER

EXPO EN PERMANENCE et ATELIER OUVERT AU PUBLIC


Irène PHILIPS

Irène Philips, Zeekatten tussen eb en vloed - Seiches entre marée haute et marée basse. Oost-Indische inkt, Encre de Chine


Galerie Theobalds Boothuisje is te bezoeken op:

donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18uGalerie Theobalds Boothuisje est à visiter:

les jeudis, vendredis, samedis et dimanches de 14 à 18hOp afspraak - Sur rendez-vous:


+32(0)495.63.47.54